PREMIÉRKA: Ak má I. Štefanov informácie o odpočúvaní, má ich zo zákona poskytnúť

06.04.2011 Poprad

Štrba 6. apríla (TASR) - Ak má poslanec Igor Štefanov (SNS) informácie o odpočúvaní poslancov a ministrov, má ich zo zákona poskytnúť. Uviedla to dnes premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) na margo informácií, ktoré poslanec o odpočúvaní zverejnil.
Ako však podotkla, jeho vyjadrenia vníma v kontexte jeho potenciálneho trestného stíhania pre nástenkový tender. \"Ja som myslela, že sa dobrovoľne vzdal imunity, aby mohlo byť konanie začaté,\" dodala s tým, že charakterný človek by to už urobil.
Informácie Štefanova o odpočúvaní dnes označil za absurdné šéf rezortu vnútra Daniel Lipšic (KDH). \"Rozprávky pána Štefanova mám celkom rád, tá najobľúbenejšia je o transparentnej nástenke,\" podotkol dnes pred začatím výjazdového rokovania vlády minister.
Lipšic zároveň zdôraznil, že Štefanov zatiaľ neponúkol ani jeden dôkaz o svojich tvrdeniach, ktoré bude musieť vysvetľovať aj na súde. \"Myslím si, že rozohráva niekoho iného hry, ktoré súvisia s voľbou generálneho prokurátora, ale nie v minulosti, ale v budúcnosti,\" dodal s tým, že Štefanova niekto využíva, pretože Generálna prokurátora má riešiť návrh na zbavenie imunity.
Televízia TA3 dnes priniesla informáciu o údajnom odpočúvaní šéfa envirorezortu Józsefa Nagya, ktorú pre ňu potvrdil Štefanov. \"Ak to je pravda, tak je zvláštne, že poslanci za SNS také niečo vedia, lebo by sa to malo robiť diskrétnejšie,\" podotkol dnes Nagy.
Minister životného prostredia dodal, že osobne nemá z týchto informácií dobrý pocit. \"Klamal by som, keby som povedal, že mi je to jedno. Nikto nemá rád, keď mu niekto zasahuje do súkromia,\" vysvetli svoje pocity.
Štefanov pred časom zverejnil, že s vedomím ministra vnútra majú byť údajne odpočúvaní niektorí zákonodarcovia a novinári. \"Som zvedavý, ako bude vysvetľovať to, že vie o odpočúvaní jeho kolegu - ministra v súvislosti s jeho cestami do Švajčiarska,\" povedal televízii Štefanov, nechcel však konkretizovať, ktorého ministra má na mysli.
Rozsah odpočúvaní podľa Štefanova začína presahovať \"hranicu normálnosti\". Poslanec nevylúčil podanie trestného oznámenia. Minister Lipšic už oznámil, že za výrok Štefanova, že poslanci sú odpočúvaní na základe jeho súhlasu, pripravuje občiansku žalobu. \"Ani pán Štefanov, aj keď je dôvodne podozrivý z trestného činu, si nemôže dovoliť povedať čokoľvek,\" uviedol Lipšic.
 

Vyberte región